L\'entrevista com a procediment d\'avaluació té l\'objecte d\'obtenir informació, proporcionar coneixement sobre la personalitat, temperament i estil de vida de la persona avaluada. Aquesta informació serà vàlida i necessària per al diagnòstic i per al disseny de qualsevol programa o pla d\'intervenció.
Ací doncs, l\'entrevista com a procés bidireccional d\'intercanvi d\'informació requereix, per part de l\'entrevistador, desenvolupar habilitats i estratègies apropiades.
En l\'avaluació psicopedagògica d\'un alumne, tant l\'entrevista amb ell com amb els pares, versarà en aquells aspectes que afavoreixein o interfereixen en el seu desenvolupament personal, social i escolar: actituds cap al treball intel•lectual, les aptituds, habilitats, hàbits,... amb la finalitat d\'analitzar les dificultats que presenta i identificar els tipus de suport / reforç educatiu que necessita i que garanteixin el seu avanç en l\'aprenentatge i la consecució dels objectius escolars prescriptius segons l\'edat, nivell i grau de desenvolupament.
En moltes ocasions, és imprescindible incorporar les tècniques d\'observació al procés d’avaluació psicopedagógica. Aquestes són tècniques a través de les quals es realitza una observació intencionada més o menys sistemàtica i estructurada de la conducta. En l’observació, i en funció del contingut o objecte a observar, caldrà considerar:
- Què observar (respostes fisiològiques, motores, cognitives)
- Qui va a observar: propi subjecte (autoobservació), un altre subjecte.
- On: situacions artificials, naturals (en funció del grau de control).
- Quan: actual, retrospectiva, prospectiva.
|